AI-udviklingen i 2024: Massiv vækst og nye muligheder

januar 10, 2024 1978 Af admin

Ifølge flere analyser og prognoser ventes der en enorm vækst i AI-markedet de kommende år. Både på globalt plan og i Danmark.

Det globale AI-marked vokser med over 30% årligt

Ifølge en analyse fra Grand View Research ventes det globale AI-marked at vokse med hele 37,3% årligt frem mod 2030. I 2022 var markedet vurderet til 136,6 mia. dollars, og det forventes at nå helt op på 1.811 mia. dollars i 2030.

Særligt i Kina og USA ventes der stor vækst, hvor AI ifølge Bill Gates kan bidrage med op mod 26% ekstra BNP-vækst i Kina og 14,5% i USA i 2030.

Jacob Lynov Mindak, ekspert i AI og medstifter af firmaet HverdagsAI, mener dog også, at der er store muligheder for Danmark:

“Danmark er faktisk rigtig godt med, når det kommer til udvikling og anvendelse af AI. Vi har stærke tech-miljøer og en høj digital modenhed i erhvervslivet og den offentlige sektor.”

ChatGPT boomer og sætter standarden

Uden tvivl var 2022 året, hvor ChatGPT for alvor satte AI på dagsordenen globalt. Ifølge OpenAI rundede ChatGPT 1 million brugere på kun 5 dage efter lanceringen.

I starten af 2023 havde over 100 millioner månedlige brugere allerede taget chatbotten til sig. Den enorme interesse viser, at potentialet for denne type AI-værktøjer er kæmpe stort.

Ifølge Jacob Lynov Mindak sætter ChatGPT en helt ny standard:

“ChatGPT har vist os, hvad der er muligt rent teknologisk. Nu handler det om at bygge videre og finde de rigtige anvendelser af teknologien – ikke mindst i sundhedssektoren og uddannelsesverdenen.”

Fokus på etik og gennemsigtighed

Selvom udviklingen går stærkt, er der også fokus på de etiske aspekter af AI.

Hele 76% af topchefer er bekymrede for manglende gennemsigtighed på AI-området, viser en undersøgelse fra PwC. Og 65% af forbrugere stoler kun på virksomheder, der bruger AI på en etisk forsvarlig måde.

2024 bliver året, hvor fokus for alvor kommer på ethical AI:

“I takt med at AI bliver en integreret del af samfundet, bliver vi nødt til at sikre, at udviklingen sker på en måde, der tager hensyn til privatliv, datasikkerhed og menneskerettigheder.” Udtaler Jacob Lynov Mindak

Alt i alt tegner 2024 til at blive endnu et spændende år for AI-udviklingen med massiv vækst og fokus på at skabe trygge rammer om den nye teknologi.